O flacără e fragilă în bătaia vântului și poate fi stinsă. Aceeași flacără dacă e suficient de mare poate rezista la palele de vânt. În cazul unui incendiu de pădure, flacăra nu doar că rezistă ci se intensifică în bătaia vântului.
Un start-up este fragil și poate crăpa oricând. Fondatorii încearcă să-l transforme într-un business robust – care să reziste. În criză unele business-uri rezistă, dar în cel mai bun caz revin la cifrele de dinainte de aceasta. Business-urile antifragile folosesc criza pentru a se dezvolta, nu pentru a rezista.
La naștere copilul este fragil. Părinții încearcă să-l protejeze pentru a-l face mai rezistent – ceea ce, de fapt, în timp îl poate fragiliza. Expunerea la școala vieții îl antifagilizează – făcându-l să caute oportunități pe care să le valorizeze în orice situație.
Opusul fragilității nu este robustețea/rezistența. Dacă doar reziști la un șoc, în cel mai bun caz când acesta încetează să existe, te vei întoarce la forma avută inițial. Opusul fragilității este antifragilitatea – capacitatea de a înflori, de a te dezvolta atunci când te confrunți cu șocuri și medii volatile.
Modul în care scrie Taleb #carteadevineri e o combinație între ură și poezie. O plăcere să-l citești și parcă ți-ai dori să nu se mai termine.
Explorează întreaga bibliografie recomandată.