Eșecul de a gândi limpede, sau ceea ce experții numesc „eroare cognitivă”, este o deviere sistematică de la logică – de la gândirea și comportamentul optime, raționale, cumpănite. Adjectivul „sistematică”denotă că nu avem de-a face doar cu erori ocazionale de raționament, ci cu greșeli de rutină, bariere în calea logicii de care ne împiedicăm iar și iar, respectând respectivele tipare din generație în generație, timp de secole.
De exemplu, mult mai des se întâmplă să ne supraapreciem gradul de cunoaștere, decât să-l subestimăm. În mod similar, riscul de a pierde ceva ne stimulează considerabil mai mult decât perspectiva de a câștiga. În prezența altor persoane, tindem să ne ajustăm compoertamentul în funcție de al lor, și nu invers.
Am citat două paragrafe din #carteadevineri: Arta de a gândi limpede scrisă de Rolf Dobelli. Cartea este o colecție de 99 de erori cognitive pe care le facem în viața de zi cu zi și un ghid pentru ascuțirea gândirii critice și, implicit, a deciziilor zilnice.
Explorează întreaga bibliografie recomandată.