Getting to yes – Roger Fisher, William Ury
Getting to Yes, cartea scrisă de Roger Fisher și William Ury, este probabil cartea care a avut cea mai puternică influență în dezvoltarea științei negocierii din toate timpurile.
Apărută la începutul anilor ’80 în Statele Unite, cartea pune bazele negocierilor principiale, arătând nu cum poți câștiga dintr-o negociere în detrimentul celeilalte părți (așa cum era privită până atunci negocierea), ci mai degrabă alături de cealaltă parte.
Negocierea de succes este definită prin prisma a cinci principii esențiale:
Negocierea dinaintea negocierii
Întâlnesc frecvent cazuri în care oamenii sunt mirați că nu obțin ceea ce-și doresc de la o negociere. Uneori dau chiar peste frustrări că partenerul de discuție nu a luat în calcul propunerile făcute. Multe din situațiile respective ajung în acest punct datorită faptului că se ajunge la negociere prea devreme.
Într-o negociere există două situații: o parte de interes și o parte de divergențe. Într-o situație în care există interes și divergențe, negocierea reprezintă un mod creativ de a găsi soluții.
Dacă ar fi doar interesul, n-ar mai exista negociere. De exemplu, dacă îți dorești să…
Antrenament în Negociere – Oil Pricing
Începând cu 14 noiembrie se schimbă formatul Antrenamentelor în Negociere, fiind susținut în acest sens și de noile simulări aduse de la PON – Program
PON – Program on Negotiation
La începutul anilor ’80, apărea în Statele Unite una dintre cele mai vândute cărți de negociere din istorie: Getting to Yes, scrisă de Roger Fisher și William Ury. Pentru prima dată era descrisă metodologia negocierii pricipiale după cum urmează:
1. Separă oamenii de problemă;
2. Concentrează-te pe interese, nu pe poziții…
Leverage Negotiation
Era în octombrie 2000 când am făcut cu adevărat primul salt spre antreprenoriat, fondând împreună cu un prieten prima companie românească de trainining și consultanță în vânzări. Îmi plăcea să țin traininguri, îmi plăcea să fac vânzări. Îmi venea greu să aleg una în detrimentul celeilalte, așa că m-am hotărât să le combin.
14 ani mai târziu, compania fondată a ajuns o organizație complexă atât din punct de vedere al serviciilor oferite cât și din punct de vedere al structurii și organizării. E ca un copil care a depășit vârsta adolescenței și își croiește singur drumul în viață.
Ca părinte bineînțeles că legătura e încă puternică, iar reorientarea nu este ușoară. Simt însă nevoia de mă întoarce la ce știu mai bine, de a mă întoarce la un start-up, la antreprenoritat.
Sabin Gîlceavă
Consilier in negociere
Consiliere în Negociere
primești sprijin permanent pe durata întregului proces de negociere
Membru
Leverge
Pregătește-te în negociere și rămâi aproape de comunitatea negociatorilor din România
Resurse
pentru deal-uri mai bune prin dezvoltarea dezvoltarea abilităților de negociere