Foametea e departe

Săptămâna trecută am mai asistat la încă un exemplu de etalare a puterii în negociere. Negativ de data aceasta. Inițial, sindicatele anunțaseră grevă generală începând cu 1 iunie. Pe măsura ce data se apropia, poziția sindicatelor a început să se „nuanțeze”. Nu va fi pe 1 iunie, va fi pe 31 mai (o parte) și pe 1 iunie (altă parte). Nu vor intra și RATB si Metrorex în grevă, ci doar Metrorex și 85% din RATB. Metrorex nu va mai avea greva până la 16.00, ci doar până la 12.00. RATB a făcut grevă, dar doar între 4.00 și 6.00 (AM!!!) etc.

Un lung șir de repoziționări sindicale, care nu a făcut altceva decât să transmită un mesaj: “Nu ne deranjază (prea mult) tăierile de salarii de 25% anunțate.”

Nu știu dacă sindicatele au fost într-un fel “convinse” să renunțe la greve și nici nu doresc să incit la mișcări sociale.

Mi se pare relevant acest mesaj transmis de sindicate în relațiile de negociere cu patronatele. Nu știu dacă au vrut sau nu să transmită un mesaj, dar asta au făcut: au transmis un mesaj.

Negociatorii abili evită amenințările. Știu că acestea deteriorează relațiile pe termen lung și nu se concentrează pe găsirea unor soluții creative. Sunt pregătiți însă să facă amenințări dacă este nevoie. Dacă le fac, sunt pregătiți să le pună și în practică. Știu că altfel își pierd credibilitatea pentru solicitările ulterioare.

Imaginați-vă că doriți o renegociere de salariu cu șeful. Este refuzată. Amenințați: “Îmi dau demisia!” Iar apoi reveniti cu precizarea: “De fapt, nu acum. După ce termin proiectul în care sunt implicat. Țin la el și la clientul meu!”. Care credeți că va fi rezultatul obținut în negociere?

La fel și cu sindicatele. Dacă ar fi foame, lumea ar fi în stradă. Românul preferă însă să facă ceea ce e obișnuit să facă atunci când rămâne fără lei. Să mai schimbe 100 de euro. Neconștientizând însă că astfel transmite un mesaj. Rămâne de văzut dacă în toamnă mai are ce să schimbe. Iar dacă nu, de pe ce poziții vor pleca în negociere sindicatele atunci? Care vor fi diferențele între poziții și în defavoarea cui? Asta dacă, între timp, nu mai fac guvernanții o altă „mișcare de poziție”.

 

Publicat pe 10 iunie 2010 în dailybusiness.ro

Ti-a placut acest articol?

Leverge Today

Vrei training de negociere sau să fii aproape de comunitatea de negociatori?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.