E de preferat să nu negociezi cu un negociator abil? Păi…depinde – e cel mai simplu răspuns pe care pot să-l dau în calitate de consilier.
Până la urmă un negociator abil este un negociator care reușește să bată palma pe un acord, pe care să-l pună în practică. Asta presupune să obțină un acord și să construiască o relație cu cealaltă parte, astfel încât să poată pune în practică acordul la care s-a ajuns. Cred că nu ajunge doar să obțină o dată un acord și să-l pună în practică, mai e o condiție esențială pentru un negociator abil: să aibă un istoric de astfel de agreement-uri pe care le-a negociat. Dacă îmi vând, de exemplu, o mașină la un preț foarte bun, o dată, s-ar putea să fi avut noroc, nu înseamnă neapărat că sunt un negociator abil. Dacă fac asta în mod constant înseamnă că s-ar putea să am niște abilități care mă recomandă pentru asta. Și atunci, ce fac negociatorii abili?
Negociatorii abili se asigură că cealaltă parte e mulțumită de rezultatul la care se ajunge. Din cauza asta venim și spunem că win-win nu e neapărat fifty-fifty, nu înseamnă neapărat că trebuie să împart la doi, ci mai degrabă vin și spun: cealaltă parte este foarte mulțumită de rezultatul la care s-a ajuns astfel încât să vrea să îl implementeze pe mai departe.
Ce fac negociatorii abili este nu neapărat să-l jecmănească pe cel din fața lor ci mai degrabă se asigură că oferă suficient de mult câștig celeilalte părți. Și vorbim despre percepție de câștig celeilalte părți astfel încât cealaltă parte să fie motivată să pună în practică acordul la care s-a ajuns. Dacă reușește să facă chestia asta în mod constant, de doi ori, de trei ori, de x ori cu atât mai mult va avea experiență să exploreze și să mulțumească cealaltă parte astfel încât win-win să nu fie doar :”hai să împărțim la doi, matematică” ci “hai să vedem cum putem câștiga mai mult împreună, nu neapărat în detrimentul celeilalte părți.”