Negociatorul fără experiență încearcă să fie convingător limitând cât mai mult posibil opțiunile pe care le oferă celeilalte părți. Speră astfel să-l oblige oarecum să bată palma.
N-ai altă variantă decât să faci această afacere acum cu mine, în condițiile mele.
Puțin probabil însă, ca cealaltă parte să accepte. De cele mai multe ori, doar din orgoliu, nu acceptă condițiile impuse.
Dacă tot nu iese așa cum mă gândesc eu, mai bine nu iese deloc!
Negociatorul abil dezvoltă opțiunile pe care le oferă celeilalte părți. Îi oferă astfel posibilitatea de a alege cea mai convenabilă variantă (dintr-o serie de variante deja convenabile pentru el). Cealaltă parte se simte deja mai confortabil pentru că astfel alege “singură” ce își dorește.
Poate că nu este așa cum mă așteptam la început, dar asta e cea mai bună variantă dintre cele pe care le am.
3 thoughts on “neLimitarea opțiunilor”
Pingback: Tweets that mention neLimitatea opțiunilor în negociere | Sabin Gîlceavă -- Topsy.com
Completez cu:
1.Conteaza ce obtin dar de cele mai multe ori cum obtin.
2.Decat o afacere slaba mai bine nici o afacere.
3.Ce sa caute orgoliul in prim plan la o negociere ?
Cand incerci sa „dresezi” , cel „dresat” este totusi tinut cu un frau, avand totusi senzatia de libertate.
Domi,
Comentariile pe care le-ai facut urmează într-adevăr principiile de negociere urmărite și de mine în articolele publicate (și nu numai).
Ne place însă să o recunoaștem sau nu, orgoliul are importanța lui în negociere. Conform studiilor Huthwaite International (cel mai mare consultant global în negociere), peste 80% din negocierile eșuate pleacă de la pozitii/interese comune. Ajung să eșueze datorită comportamentelor din timpul negocierii. Comportamentul poate fi influențat de orgoliu. Înfrânarea orgoliului ar putea într-adevăr construi mai ușor o punte de legătură între părți.