Teama de a pierde este mai puternică decât dorința de câștig

Imaginează-ți următoarea situație: ai posibilitatea de a câștiga sau de a pierde 100 de euro dând cu banul: cap – pierzi, pajură – câștigi. Ai risca?

Dar dacă nu ai juca o singură rundă, ci 100 de runde – ai intra în acest joc?

Majoritatea dintre noi nu ar face-o, iar explicația cea mai la îndemână ar fi că nu jucăm jocuri de noroc.

Dar dacă lucrurile s-ar schimba puțin: de fiecare dată când pierzi, ai pierde 100 de euro; dar, de fiecare dată când ai câștiga, ai câștiga 120 de euro; aceleași 100 de runde. Ai risca?

Din nou, experiențele arată că majoritatea oamenilor nu ar face-o. Frica de a nu pierde 100 de euro este mai puternică decât bucuria de a câștiga 120.

Dacă în primul caz, statistic, șansele de a nu pierde sau câștiga bani erau egale, atunci este de înțeles de ce nu ar vrea mulți dintre noi să joace acest joc. Nu există neapărat o miză – statistic doar am putea avea rulaj.

În al doilea caz însă, tot statistic, șansele de a câștiga bani la sfârșitul celor 100 de runde, sunt mai mari decât cele de a pierde bani. Teoretic, nu am avea de ce să refuzăm o astfel de oportunitate. Totuși, majoritatea oamenilor nu ar intra într-un astfel de joc. Bucuria resimțită la un câștig de 120 euro este mult mai mică decât dezamăgirea dată de pierderea a 100.

Citește articolul integral pe economedia.ro

Ti-a placut acest articol?

Leverge Today

Vrei training de negociere sau să fii aproape de comunitatea de negociatori?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.