Tu cât de confortabil stai la terasă?

Eram la un moment dat la un prânz cu prieten antreprenor. Era o terasă faină, iar soarele tomnatic te îndemna să stai afară. Probabil, era printre ultimele ocazii de a lua prânzul afară, înainte de închiderea teraselor. Prinsesem ultima masă care nu era rezervată și încercam să ne bucurăm de norocul pe care îl aveam. Era totuși ceva ce ne deranja: masa noastră era la umbră, pe când toate celelalte mese libere, dar rezervate, erau la soare. 

A fost îndeajuns o întrebare: dar noi de ce stăm aici? 

– Pentru că celelalte mese sunt rezervate. 

– Și de ce nu mutăm masa asta la soare? 

– Nu puteți face asta! – zice chelnerița.

– Nici dacă aducem masa la loc după ce terminăm de mâncat?


Câteva idei:

  1. De câte ori trecem pe lângă oportunități pentru că ele “sunt la umbră” și nu sunt suficient de apetisante? Se spune că antreprenorul bun nu vede situația curentă, ci potențialul pe care îl are. Antreprenorul bun trebuie să fie și un negociator abil, care nu vede doar situația curentă ci potențialul de dezvoltare pe care business-ul îl are.
  2. Probabil că ceilalți inițial vor spune “NU!” sau se vor uita urât la tine. Le strici cadrul cu care erau obișnuiți, le schimbi starea de confort pe care o găsiseră. Continuă! Mai bine îți ceri scuze decât să îți ceri voie. Până la urmă îți dorești ceva. Noi ne doream să simțim bine, nu doar să ne potolim foamea. Era mai important să ne simțim noi bine, decât chelnerița. 
  3. Nu ceda la primul “NU!”. Negociază! Arată-i că poate avea ceva de câștigat, dacă te lasă să faci ce îți dorești. Doar așa poți reuși acolo unde alții fie au trecut pe lângă oportunitate, fie s-au adaptat la cadrul existent. Negocierea nu este despre a primi ușor și imediat ceea ce ceri. Negocierea este despre a găsi soluții acolo unde alții se dau bătuți și cedează.

Negociatorul abil nu se adaptează la condițiile comerciale primite, nu se adaptează la limitele trasate de alții. Mai degrabă le provoacă într-un mod îndrăzneț pentru a crește limitele “terasei” în care să se poată simți bine. Că ăsta e perimetrul lor de mese și nimeni n-a mai mutat masa până acum, nu este un argument ca acest lucru să rămână la fel pe viitor. Ca negociator, ești dator să împingi limitele “terasei” până unde îți convine, până unde te simți confortabil. Până la urmă pentru asta plătești.

Ti-a placut acest articol?

Leverge Today

Vrei training de negociere sau să fii aproape de comunitatea de negociatori?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.