Venituri si cheltuieli

Banii n-aduc fericirea! Cu toate acestea fiecare dintre noi este atât de obișnuit cu banii, încât este puțin probabil că am putea lua, cu adevărat, în calcul eliminarea acestora. Într-un fel este normal. Aproape toate activitățile noastre, fie că vrem fie că nu, sunt influențate de bani: serviciul îl alegem și în funcție de salariu, concediul este influențat și de cât costă, apartamentul în care stăm este influențat și de chiria sau rata pe care putem s-o plătim etc.

Atunci, mai poate fi adevărat că banii nu aduc fericirea?

Eu cred că banii aduc fericirea. Nu este singura condiție pentru a putea fi fericit!

Nu contează câți bani îmi intră în buzunar. Contează câți îmi rămân!

Și mai ales pentru ce îi cheltuiesc. De fapt, nu veniturile mă fac fericit, ci mai degrabă cheltuielile.

Nu contează că am încheiat un deal de 100.000 euro, dacă am cheltuieli de 90.000. Câștigul final este de numai 10.000 de euro. Ar fi fost mai bun un deal în care să dau 5% reducere, în schimbul preluării unor cheltuieli de către partener (iar cheltuielile finale pe care le am să fie de 84.000 euro)?

Fii pregătit să oferi o reducere dacă ți se cere!

Asigură-te însă că acoperi aceste “pierderi” eliminând alte cheltuieli. Fii pregătit să ceri altceva la schimb: “Am putea face asta, dacă…”

Oamenii preferă, în general, să “negocieze prețul” uitând însă, pentru ce fac deal-ul respectiv. De acolo și expresia des întâlnită: “Ne ducem la negocieri de preț.”

 

În negocierile pe care le asist nu sunt cumpărate (doar) niște companii. Nu se negociază numai un preț pentru niște active. Acestea sunt importante. Mai important însă, este potențialul pe care aceste “active” îl au: fie acela de a crește, fie acela de a nu împiedica creșterea companiei cumpărătoare.

Negociatorii abili sunt pregătiți să facă oricând o reducere. Nu fac însă o concesie, ci mai degrabă un schimb. Și niciodată cu sumă nulă!

Am cunoscut un italian care nu negocia niciodată prețul care i se cerea. Plătea! Se asigura, însă, că “pune destule servicii” în prețul respectiv.

 

Publicat pe 28 septembrie 2010 în dailybusiness.ro

Ti-a placut acest articol?

Leverge Today

Vrei training de negociere sau să fii aproape de comunitatea de negociatori?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.